Perayaan Gawai Dayak
Gawai Dayak merupakan perayaan
yang disambut oleh masyarakat Dayak di Sarawak. Ianya mula disambut secara
besar-besaran semenjak tahun 1964 apabila ianya diisytiharkan sebagai perayaan
rasmi. Sambutan Gawai Dayak pada peringkat negeri adalah 1 Jun 1965.
Sebelum Gawai Dayak, pelbagai
makanan dipersembahkan kepada dewa padi untuk hasil padi yang baik. Penyair
akan membaca mentera khusus untuk upacara ini dan akan melumur darah ayam
jantan pada bahan persembahan.
Selepas itu, perayaan Gawai Dayak
bermula secara rasmi. Sebatang pokok dikenali sebagai ‘rayai’ didirikan di
tengah ruang dan dihias dengan makanan dan minuman. Lawatan atau ‘ngabang’ ke
rumah kaum keluarga dan sahabat handai juga dilakukan. Pakaian tradisi dengan
perhiasan manik dan perak dipakai pada hari itu. Pesta Gawai Dayak berakhir
dengan penurunan pokok ‘rayai’.
No comments:
Post a Comment