Tuesday, 28 May 2013

Gawai Dayak

Perayaan Gawai Dayak

Gawai Dayak merupakan perayaan yang disambut oleh masyarakat Dayak di Sarawak. Ianya mula disambut secara besar-besaran semenjak tahun 1964 apabila ianya diisytiharkan sebagai perayaan rasmi. Sambutan Gawai Dayak pada peringkat negeri adalah 1 Jun 1965.



Sebelum Gawai Dayak, pelbagai makanan dipersembahkan kepada dewa padi untuk hasil padi yang baik. Penyair akan membaca mentera khusus untuk upacara ini dan akan melumur darah ayam jantan pada bahan persembahan.


Selepas itu, perayaan Gawai Dayak bermula secara rasmi. Sebatang pokok dikenali sebagai ‘rayai’ didirikan di tengah ruang dan dihias dengan makanan dan minuman. Lawatan atau ‘ngabang’ ke rumah kaum keluarga dan sahabat handai juga dilakukan. Pakaian tradisi dengan perhiasan manik dan perak dipakai pada hari itu. Pesta Gawai Dayak berakhir dengan penurunan pokok ‘rayai’.

No comments:

Post a Comment